Wadaa, welkom

Het doet mij goed dat u een kijkje neemt op de website Diaspora Marrons vertellingen.

Een website ontstaan uit het verlangen en het streven om de geschiedenis van mijn gaansama, mijn voorzaten te delen met iedereen die geïnteresseerd is. Uit de bronnen die zij mij hebben nagelaten put ik wijsheid en richtlijnen die als culturele ankers dienen wanneer ik dat nodig heb. Die ankers zijn een houvast voor de gehele marron samenleving waar de filosofische spreuk, omdat jij er bent, ben ik er, en samen zijn we één gemeenschap luidt. Het streven van deze website is dat wij met z’n allen deze filosofische leer toepassen zodat het een schakel wordt waar we onze ankers aan kunnen hangen.

Onze culturele ankers nemen we mee op onze reizen, ze dienen als bescherming en geven ons een velig gevoel. Als Marron vrouw voel ik mij verplicht om een van deze mooie culturele ankers van de marrons prijs te geven. Ik heb het over de mato, ook wel vertellingen genoemd. Verhalen met een moraal die als kompas dienen om je weg te vinden en lering uit te trekken. Mijn boek Surinaamse Marrons vertellingen met achttien mato werd het resultaat van dat voornemen.  Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat jeugdsentiment een even grote rol speelde bij het tot stand komen van dit boek.

Onze jeugd vormt ons en de mato uit mijn kinderjaren hebben geholpen mij te vormen. En wellicht kunnen ze hen die zich laten meevoeren in de fantasie van deze marron verhalen ook dat sentiment proeven. Surinaamse Marrons Vertellingen is nu niet meer alleen voor mij, maar van mij aan u, aan nieuwsgierige leesgierige kinderen, kortom voor de hele familie.

Visie

Zonder identiteit is een mens als een boom zonder wortels en hoewel identiteit maakbaar is, moeten de nodige bouwstenen en een stevige fundering beschikbaar zijn. Diaspora Marrons vertellingen is een website die het verhaal van de Surinaamse Marrons vertelt.  Hoe de Afrikaanse voorzaten tot slaaf gemaakt werden, een erbarmelijke reis hebben doorstaan en zich tijdens de slavernij periode fier hebben verzet tegen witte dominantie. Hoe zij het juk van een onmenselijk bestaan van zich afwierpen en beschutting vonden in het Surinaamse oerwoud. Uit de afgebrokkelde Afrikaanse bouwstenen die zij nog over hadden waren zij instaat een identiteit te construeren. Voor de nazaten in Suriname en in de diaspora dient deze verworven identiteit als een cultureel anker bestaande uit gebruiken en gewoonten. Deze horen bij elk sleutelmoment in het leven van de Marron. Enkele hiervan zijn de ; Gi Pangi/Kwei, Puu Pikin a Doo, Akisi Sama, Dede.

Het streven van Diaspora Marrons Vertellingen is om deze sleutelmomenten van de marrons en kunstvormen zoals de mato in de marroncultuur te belichten. Dit aan de hand van kunstwerken, essays, en korte verhalen. Verder zullen er essays te lezen zijn over boeken van Afro-Amerikaanse schrijvers. Hun verhalen over The Black Experience zijn van significante waarde, want ongeacht welke etnische achtergrond men heeft, deze verhalen zijn de moeite waard om te lezen en analyseren.

Missie

Diaspora Marrons Vertellingen neemt eenieder die interesse heeft in de marron cultuur mee op reis. Zie dit als een levensreis die we maken en van elkaar leren, want omdat jij er bent, ben ik er, en samen zijn we één.  Aan het einde van een reis met prachtige gewaarwordingen en inzichten zullen we elkaar erkennen en herkennen als mens. Als mensen met meer overeenkomsten dan verschillen.

Back to top of page